Je hoort maar al te vaak dat je beter een huis kan kopen dan huren. “Als je huurt, dan kan je evengoed je geld door het raam gooien, dat zie je nooit meer terug.” Er zijn nochtans heel wat redenen waarom je een huis beter kan huren. In dit artikel lees je over de voordelen van een huis huren. 

Financiële zekerheid

Ten eerste heb je meer financiële zekerheid. Je betaalt maandelijks de huur en hoeft verder niet wakker te liggen van extra kosten. Die zijn immers grotendeels voor je huisbaas. De extra kosten bij een huurwoning zijn trouwens ook lager dan bij een eigen woning, zo betaal je minder verzekeringen en belastingen.

Financiële vrijheid

Je hebt meer financiële vrijheid als huurder dan als huiseigenaar. Je hoeft geen eigen vermogen in de woning te stoppen en je maandelijkse last ligt vaak lager dan bij een hypothecaire lening plus kosten. Ga je dus liever (meerdere keren) op vakantie dan dat je huiseigenaar bent, is het verstandiger om een huis te huren.

Meer flexibiliteit

Huren biedt meer flexibiliteit. Als je wil verhuizen, zeg je gewoon de huur op en zoek je een andere woning. In enkele weken tijd kan je van woning verwisselen.

De ideale relatietest

Een huis huren is ook de ideale relatietest. Gaan samenwonen is een grote stap. Het is dus niet altijd een goed idee om meteen samen een huis te kopen. Als je eerst een periode huurt, leer je elkaar kennen in dagelijkse situaties; huishouden, administratie, interieursmaak, enzovoort. Een huis of appartement huren is dus een comfortabele manier om te proeven van het samenwonen met elkaar.

Een huis huren of kopen?

De keuze tussen een huis huren of kopen blijft moeilijk. De voordelen van een huis huren hebben we hierboven benoemd, maar ook een huis kopen heeft voordelen. Er zijn bij beide opties tal van voor- en nadelen te bedenken. Denk dus goed na over welke keuze het beste bij jou past.