Verhuur je huis, het kan je voordelen bieden. Zo kan het je helpen om het grootste deel van je hypothecaire lening en de kosten af te betalen. Maar het kan ook nadelig voor je zijn als je het van tevoren niet goed regelt. Er komen heel wat praktische overwegingen kijken, in dit artikel lees je meer hierover. 

 

Verhuur je huis en huurrecht

Als verhuurder wil je natuurlijk dat alles op juridisch vlak in orde is. In principe is in Nederland het tijdelijk verhuren van een woning niet mogelijk. Vanaf dat er een huurder een woning betrekt ontstaat er huurrecht. Dat betekent dat de huur niet kan worden opgezegd zolang de huurder aan zijn verplichtingen voldoet. Wilt u de woning toch zonder huurrecht verhuren, bekijk dan de regels rond huisbewaring, proef-samenwonen en de Leegstandwet.

Verzekeringen en hypotheekrenteaftrek als verhuurder

Het is verstandig om goed verzekerd te zijn wanneer je een woning verhuurt. Om risico’s te beperken kun je het beste de huurder vragen een eigen inboedelverzekering af te sluiten. Ook heeft het verhuren van een woning gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Tijdens de verhuur is hypotheekrenteaftrek niet mogelijk voor de woning in kwestie.

Verhuur je huis aan expats

Het is een goed idee om te verhuren aan expats. Zij zijn namelijk vaak op zoek naar gemeubileerde woningen voor een afgebakende periode. De betaling van de huur gebeurt meestal via de werkgever. Daardoor loop je minder risico wat betreft de betaling van de huishuur. Verhuur je huis aan expats, het kan je meer zekerheid en rust geven.   

Verhuur je huis via een verhuurmakelaar

Je kan er ook voor kiezen om je huis of appartement te verhuren via een verhuurmakelaar. Die keuze zorgt ervoor dat je met heel wat minder zorgen en moeite je woning kan verhuren. Alles wordt dan in jouw plaats geregeld. Nadeel is natuurlijk wel dat je dan een deel van je huurinkomsten afstaat aan de verhuurmakelaar.

Verhuur je huis of niet?

We hebben hierboven een aantal overwegingen benoemd. Of je je huis verhuurt of niet, is geheel afhankelijk van je persoonlijke en financiële situatie. Uiteindelijk zal je toch zelf die keuze moeten maken.