Zoals bekend is een tuin nooit af en bij de eerste warme zonnestralen trekken talloze hobbytuiniers naar het groen thuis om hun eerste voorbereidingen te treffen voor een zomer buiten. Voor correct tuinonderhoud wordt het gebruik van professionele apparatuur aanbevolen. Maar waar moet je nog meer op letten?

Serviceapparaten

Voordat u begint met tuinieren, moet u alle apparatuur controleren om er zeker van te zijn dat deze correct werkt. Niets is vervelender dan aan het werk willen gaan en dan ontdekken dat het door jou gewenste apparaat kapot is. Het helpt ook om onnodige verwondingen te voorkomen. Controleer ook of uw apparaten zijn verroest.
Lentekuur voor het gazon
Om ervoor te zorgen dat het gazon zijn goed onderhouden groen van vorig jaar terugkrijgt, heeft het een luchtbehandeling nodig: Als er nog winterbladeren op uw gazon liggen, moeten deze uiterlijk nu worden opgeruimd. Anders wordt het gazon slecht geventileerd, wat leidt tot de verspreiding van ziektes en schimmels zoals sneeuwschimmel. Ook hier kan een verticuteermachine waardevolle diensten leveren: hij verwijdert matten en stukjes mos van het gazon en zorgt voor een betere ventilatie van de wortels.

Vorm bedden, bomen en struiken

In het voorjaar is het planttijd, hoe eerder een plant in de volle grond staat, hoe beter. Dit geeft de planten de tijd om uit te groeien tot sterke planten voordat ze bloeien. Ook moeten bomen en struiken worden gekapt en weer in vorm worden gebracht. U moet niet te lang wachten met het kappen van fruitbomen. Als je hier de snoeischaar gebruikt of te laat zaagt, loop je het risico dat de oogst smaller wordt omdat de bomen niet meer goed kunnen groeien. Je moet al het tuinafval fijnhakken en dan op de compost gooien, dan heb je straks weer bruikbare mest voor je bedden.
Alles eromheen moet kloppen
Als u daarentegen wilt veranderen, moet u op tijd beginnen met het plannen van uw nieuwe tuinontwerp. Als er bijvoorbeeld wordt besloten om een ​​terras te hebben, moet de vloer vooraf goed worden bevestigd. Hiervoor worden professionele trilplaten, ook wel trilplaten genoemd, aanbevolen, die zorgen voor een vlakke en stabiele ondergrond. Bent u de eigenaar van een tuinvijver, dan moet u ook denken aan het gebruik van een modderzuiger, deze verwijdert opgehoopt vuil en zorgt voor schoon water. Ook wordt uw tuin een echt pareltje als u onkruid en mos uit de voegen van het tuinpad schraapt of verwijdert met een hogedrukreiniger.

Het gazon

Maai het gazon niet te vroeg in het voorjaar, en bij voortkeur niet als het nat is. Maai ook niet te kort.

Steek kale of bruine plekken met een spade uit en leg er nieuwe graszoden in.

De beste graszoden kun je overigens kopen bij graszodenkopen.nl.

Professionele apparaten en hulp

Voor correct tuinonderhoud wordt het gebruik van professionele apparatuur aanbevolen. Praktische hulpmiddelen zoals verticuteermachines of shredders kunnen indien nodig eenvoudig online worden gehuurd – dit bespaart geld en ruimte in de garage. Europa’s grootste marktplaats voor verhuurartikelen www.erento.com is hiervoor het juiste adres met een grote keuze aan apparaten en tools.
Als u echter niet een van de vindingrijke hobbytuinders bent, weet u misschien niet eens hoe u al het werk moet doen. Een professionele tuinman kan hierbij helpen. Zelfs professionele hoveniers zijn nu gemakkelijk online te vinden, bijv. B. op meister.de.
Maak van je tuin een groen paradijs met deze tips en geniet van het komende voorjaar.